Route

Dikke voeten en enkels bij warm weer? Tips tegen oedeem

Blog

In de zomer hebben veel mensen last van gezwollen voeten en enkels. Nu we de komende weken warm weer kunnen verwachten, vonden wij het de hoogste tijd om eens wat meer te vertellen over dikke voeten bij warm weer en wat eraan te doen is.

Een van de meest voorkomende kwalen als de temperatuur oploopt is oedeem, oftewel vochtophoping. Je herkent dit aan het zwellen van de voeten, enkels en/of onderbenen.

Oedeem heeft verschillende oorzaken en is niet per definitie reden tot zorg. Maar ook in de onschuldige gevallen kan je er wel degelijk last van hebben. Daarom geven wij je in deze blog wat achtergrondinformatie én handige tips om dikke voeten bij warm weer te verminderen en voorkomen.

Dikke voeten (oedeem), wat is dat precies?

Wanneer je na lang zitten of bij hoge temperaturen last hebt van dikke voeten, dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van oedeem. Oedeem is niks anders dan vocht dat wordt vastgehouden. Dit vocht komt bij veel mensen voor in benen, enkels en voeten.

Als de zwelling langzaam wegtrekt wanneer je je benen omhoog legt kan je de kwaal bevestigen. Ook jeuk aan de benen en een trekkend gevoel van de huid, zijn redenen om aan oedeem te denken.

Oorzaken van dikke voeten en waarom juist bij warm weer?

Oedeem is een zwelling door vocht. Dit vocht lekt uit je aderen in je benen en hoopt zich door de zwaartekracht op in de voeten en enkels. Dit klinkt ernstiger dan het is, want het is een heel normaal verschijnsel.

De reden dat het zich vooral in de zomer laat zien, is het feit dat ons lichaam juist dan al het beschikbare vocht wil opslaan. Mensen die veel stilstaan en -zitten en te weinig bewegen, zullen het eerst last krijgen van oedeem. Ook zie je oedeem vaak na een blessure aan de voet. Zodra de blessure genezen is, zal het oedeem verdwijnen.

Tips om dikke voeten en enkels bij warm weer te verminderen

1. Drink genoeg water. Wanneer je voldoende vocht tot je neemt zal je lichaam het overtollige vocht sneller afvoeren, met als gevolg minder vochtophoping in je voeten en enkels.

2. Blijf in beweging. Door het bewegen van de been- en voetspieren, helpen deze spieren met het rondpompen van het vocht in je lichaam. Ga elke dag een blokje om en liefst een wandeling van een half uur.

3. Probeer een gezond gewicht na te streven. Bij overgewicht heb je een grotere kans op oedeem.

4. Komen deze tips te laat en heb je al last van dikke voeten? Ga lekker met je benen omhoog liggen, liefst met een kussentje onder de voeten. Zo zorg je ervoor dat de zwaartekracht juist in je voordeel werkt.

5. Heb je last van chronisch oedeem? Neem dan contact op met de huisarts. Waarschijnlijk zal er een advies worden gegeven om elastische kousen te dragen.

Schoenen voor oedeem voeten, waar moet ik op letten?

Wil je de goede schoenen voor dikke voeten? Ga dan voor stevige, gesloten schoenen want met een dichte schoen aan je voeten worden ze minder dik. Daarnaast nodigt een comfortabele schoen je uit voor een gezonde wandeling in tegenstelling tot een paar flipflops waar je amper op vooruit kan.

Een andere tip is, start je dag met het aantrekken van schoenen. Staand op blote voeten of slippers, zullen je voeten het snelst dik worden. Later op de dag zal het dan lastig worden je schoenen nog aan te krijgen.

Dikke voeten verminderen? Probeer deze oefeningen

De beste oefening tegen oedeem is en blijft een wandeling. Elke dag een half uurtje wandelen maakt al fitter en heeft tal van voordelen voor je gezondheid.

Wanneer een wandeling niet lukt, zijn er andere manieren om je beenspieren te bewegen:

1. (liggend) Doe rek en strekoefeningen door met gestrekte benen je tenen afwisselend naar je toe te trekken en van je af te strekken.

2. (zittend) Geef jezelf een prettige voetmassage door je voeten te bewegen over een deegroller of over een dienblad met knikkers.

3. (staand) Ga met de bal van je voet op de onderste traptrede staan en laat je hielen los van de trede. Ga nu eerst op je tenen staan en laat daarna je hielen zakken tot onder het punt van de bal van je voet. Dit herhaal je enkele keren.

Zijn dikke voeten gevaarlijk en wanneer moet ik de dokter bellen?

In veel gevallen kan oedeem in de voeten, enkels en onderbenen geen kwaad. Heb je echter een geschiedenis van trombose, hartproblemen of veel last van spataders én merk je dat je benen plotseling warm en rood zijn? Neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts zodat hij/zij een medische check kan uitvoeren.

← Terug naar overzicht